torsdag 5. november 2009






Over har jeg laget et venndiagram som sammenligner tekstene "Karens Jul og "Anna + Didrik =Baby"



Her har jeg utdypet forskjellene:

Karens Jul er skrevet med et gammelt språk som viser at det er en gammel historie, mens Anna + Didrik = Baby er skrevet med i vår tid. Språket viser at det er en moderne historie.

Karen blir støtt ut av samfunnet på en annen måte enn Anna. I Karens tilfelle er det ingen som vil ha noe med henne å gjøre og hun gjemmer seg bort og prøver å være så anonym og usynlig som mulig. For Anna er situasjonen ganske annerledes. Det er ikke godtatt av samfunnet å få en baby når man er så ung, men man blir ikke støtt ut. I stede opplever hun at hennes egne ønsker å behov ikke blir tatt hensyn til, og at alle tar masse avgjørelser for henne uten at hun vil det. Karen blir altså utstøtt og Anne synes at folk blander seg for mye.

Utfallene i de to historiene er ganske forskjellige. Karen er redd for at hun vil settes i fengsel og/eller miste ungen sin, så hun velger og prøve å klare seg alene. Da dette ikke går, fryser hun i hjel. Anna dør ikke, siden samfunnet er mye mer utviklet og ivaretaende nå, men når hun velger å få babyen i stede for å ta abort, endres livet hennes betraktelig.

En annen forskjell mellom disse historiene er at Karen verken har familie eller venner å støtte seg til. Hun må altså klare seg helt alene. Anna har familien sin som hjelper henne, og selv om de ikke er glade for at hun er gravid, vil de hjelpe henne framfor å støte henne vekk.

Den siste vesentlige forskjellen jeg har satt opp, er de forskjellige samfunnene de lever i. Samfunnet Karen lever i, går i mot henne. Hun får ikke hjelp og hun blir sett ned på av folk. Uansett om hun hadde overlevd, ville hun alltid hatt det hengende over seg at hun hadde fått et barn utenfor ekteskapet. Samfunnet Anna og vi lever i, er ganske annerledes. Anna blir ivaretatt så godt det lar seg gjøre, og selv om hun vil bli sett rart på siden hun har fått barn så tidlig, vil få bry seg om det når hun vokser til.

Her har jeg utdypet likhetene:


Det er veldig mange likheter mellom disse historiene. Begge hovedpersonene er unge jenter som blir gravide og får barn i ung alder. De blir også begge forlatt av barnefaren, så de er aleneforeldre. De har også stor kjærlighet til barnet deres, altså så gjør de mye for å beskytte det. Anna vil ikke ta abort og Karen er fortvilet og trygler politiet om å få bli i skuret for barnets skyld.



Begge jentene er i en ganske håpløs situasjon; Anna sliter med å finne ut hva som er rett å gjøre og hun føler at ingen forstår henne. Karen prøver å overleve og samtidig gi mat til barnet, noe som er veldig vanskelig på vinteren i hennes situasjon. Både Anna og Karen er sterke personligheter, og de kjemper for hva de mener er rett og for barna deres.



Her kan du lese utdrag fra Anna + Didrik = Baby:


http://www.frasagatilcd.no/documents/9BKap2Lindell.pdf

2 kommentarer:

  1. Hallo,

    Vi er her igjen for å kjøpe nyre for våre pasienter og de har avtalt å betale god sum penger til alle som ønsker å donere en nyre for å redde dem og så. Hvis du er interessert i å være en donor eller du vil redde et liv, Du skal skrive oss på e-posten nedenfor.

    Dette er en mulighet for at du skal være rik ok, vi forsikrer og garanterer deg 100% sikker transaksjon med oss, alt vil bli gjort i henhold til lovgivende nyredonorer.
    Så kast bort ikke mer tid, vennligst skriv oss på irruaspecialisthospital20@gmail.com

    Irrua-spesialistundervisningssykehus.

    SvarSlett
  2. Hallo!
    Mitt navn er Elizabeth, for fire år siden testet jeg herpesvirus (HSV-2) positivt, og jeg ble fortalt at det ikke er noen kur som jeg vil leve med det til jeg dør. Sjokket av å vite at viruset ikke har noen kur var noe som skremte meg mest. Jeg følte meg aldri bra, for hver gang jeg har tenkt å være lykkelig, vil tanken om at det ikke finnes noen kur komme inn i tankene mine, og jeg vil bare være trist igjen. Jeg går ned i vekt uten å vite det for meg, og det var som om jeg skulle dø, hver dag er alltid full av frykt. Etter fire år som jeg var online, kom jeg over et vitnesbyrd om hvordan doktor Ojeabulu har gjort så mange ting og kurert så mange mennesker, da viste jeg legen min at det finnes en urtemedisin mot viruset, og legen sa at det ikke er noe som sådan . Jeg bestemte meg for å prøve det fordi min nåværende tilstand ikke var noe å skrive om, da skrev jeg til e-posten jeg så på nettet, og han svarte og fortalte meg alt jeg trenger å vite. Jeg fortalte venninnen min, og hun ba meg om å aldri tro på noe jeg så på nettet, jeg tror henne fordi jeg ble lurt tidligere. Men jeg ønsket å endre tilstanden min, så fortsetter jeg å kjøpe medisin fra Doctor Ojeabulu. Etter noen dager da jeg kjøpte medisinen, begynte jeg å observere noen endringer i helsen min, og jeg gikk til sykehuset og testet negativt. Lege Ojeabulu har gjort så mange andre flotte ting som du og jeg har sett på nettet, en mann klaget over at virksomheten hans er i stillestående stilling, og lege Ojeabulu hjelper ham til å lykkes, en kvinne mister mannen sin til en annen dame etter en måneds ekteskap og Lege Ojeabulu hjelper henne også med å balansere ekteskapet. Lege Ojeabulu har så mange løsninger på ethvert problem du måtte møte, som ser ut til å være veldig vanskelig for deg nå. Prøv det, og du vil se store forandringer i livet ditt.
    HAN ER EN ÅNDELIGGER, HAN HAR SVAR PÅ Å NESTEN ALLE DINE PROBLEMER, KONTAKTE HAN I DAG OG SE FORSKJELLEN I DITT LIV.
    Kontakt ham med dette:
    e-post: ojeabulusolutionhome@gmail.com
    https://drojeabulusolutionhome.wordpress.com/

    SvarSlett