tirsdag 27. oktober 2009

Norske forfattere fra realismen

Henrik Ibsen, Jonas Lie, Alexander Kielland og Bjørnstjerne Bjørnson er fire veldig kjente norske fofattere fra realismen.



Henrik Ibsen


Henrik Ibsen ble født 20. mars 1828 i Skien. Han hadde ganske lite penger da han vokste opp, og han fikk ikke solgt skuespillene sine. I 1850 dro Ibsen til det som da het Kristiania og begynte på en "studentfabrikk". Der møtte han blandt annet Jonas Lie og Bjørnstjerne Bjørnson. Henrik Ibsen fikk dårlige resultater på eksamen, men han orket ikke å ta den på nytt; han ville livnære seg som forfatter. I starten fikk han derimot ikke spesielt godt betalt, men vennen Bjørnstjerne Bjørnson ga han penger så han kunne reise utenlands en periode. På reisen fikk han inspirasjon til å skrive nye skuespill og historier, og mange av disse er blitt verdensberømte. Ibsen døde i 1906.





Jonas Lie


Jonas Lie ble født i Modum, den 6. november 1833. Han gikk på samme studentfabrikk som Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Ibsen. Da Lie flyttet til Olso (den gang Kristiania), begynte han å skrive for alvor, og han ble rask en kjent romanforfatter. Jonas Lie var veldig opptatt av menneskers indre, ukjente krefter og psykologi. Jonas Lie døde i 1908.







Alexander Kielland



Alexander Kielland ble født i Stavanger i 1849. Han begynte å skrive om ting som opptok han, og han ville alltid vise noe med det han skrev. Han var kritisk mot samfunnet og ting han mente var galt, og dette tok han opp i tekstene sine. Da Kielland var 30 år, ga han ut sin første samling noveller, og denne samlingen ble han berømt for i hele Norden.






Bjørnstjerne Bjørnson


Bjørnstjerne Bjørnson var en politisk engasjert forfatter. Han ble født i 1832 og gikk på samme studentfabrikk som Jonas Lie og Henrik Ibsen. Bjørnstjerne var først og fremst dikter, eller rettere; Lyriker. Han har blandt annet skrevet nasjonalsangen "Ja, vi elsker". Bjørnstjerne fant tidlig ut at han ville bli diktert å leste mye som ung. Han døde i 1910, 78 år gammel.


Bildekilder:




Tekstkilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar